Werkvakantie ’15

Op 15 mei 2014 melden de media dat Servië en Bosnië zwaar zijn getroffen door de zwaarste overstromingen in 120 jaar. Daarbij zijn meerdere mensen omgekomen. Vele dorpen zijn ingesloten door het water en moeilijk te bereiken. Premier Aleksander Vucic heeft het later over ‘de grootste watersnood ramp ooit in de geschiedenis van Servië’. Volgens de statistieken viel er op één dag meer regen dan dat er normaal in zo’n vier maanden zou vallen.

Ongeveer een jaar later, is de situatie in verschillende plaatsen in Servië nog niet veel beter. Het water is weliswaar verdwenen, maar er is enorme schade aan gebouwen, bezittingen en infrastructuur. In het westen van het land, zo’n 150 km bij de hoofdstad Belgrado vandaan, ligt het dorpje Jamena, dat zwaar getroffen is. Een lokale evangelist, Aleksandar Subotin, coördineert de hulp aan dit gebied, en heeft geopperd een Nederlandse groep jongeren te vragen om te komen helpen bij de wederopbouw.

In de zomer van 2015 zijn wij met 8 jongeren van onze jeugdvereniging afgerezen naar dominee Aleksandar in Servie. Wij hebben daar geholpen met het opknappen van een huis in Jamena, Daarnaast hebben wij steun geboden aan de Roma door het uitdelen van voedselpakketten, het opknappen van een kamer bij het rode kruis, en door met een hele berg speelgoed naar een groep Roma kinderen toe te gaan, en ze op die manier een geweldige middag te laten beleven.

Comments are closed.